هدف: پیروزی انقلاب اسلامی ایران علاوه بر ان که نظم سلسله مراتبی و تبعیضگونه بینالمللی را به چالش کشیده توانسته سبب طرح مفاهیم جدیدی در نظام بینالملل و تغییرات درون مجموعه نظمهای منطقهای شود که شکلگیری اندیشه محور مقاومت و ادبیات مربوط به ان یکی از این مفاهیم است. با درک ضرورت و اهمیت جایگاه محور مقاومت در معادلات منطقهای و بینالمللی و تاثیرگذاری ان در تحولات منطقه غرب اسیا و جهان اسلام و به جهت جلوگیری از غافلیگری در اینده به سناریوهای پیشروی محور مقاومت پرداخته شده است.
روششناسی پژوهش: پژوهش پیشروی با رویکرد سناریونویسی بر اساس عدم قطعیتهای بحرانی و بهره گیری از مصاحبه خبرگانی در پی دستیابی به سناریوهای پیشروی اینده محور مقاومت خواهد بود.
یافته ها: یافتههای پژوهش نشان میدهد که با تکیه بر عدم قطعیتهای شناسایی شده میتوان سناریوهای نظم منطقهای مقاومت محور، بازیابی و تداوم مقاومت، مقاومت منفعتگرا- مصلحت طلب و سناریوی اضمحلال را برای اینده محور مقاومت متصور بود.
نتیجهگیری: اساس و زیربنای شکلگیری محور مقاومت در مرحله اول، گفتمان ان است و گفتمان مقاومت قبل از شکلگیری عملیاتی و جغرافیایی ان متولد شده است. تداوم نقشافرینی فعالانه این محور در معادلات منطقه ای و جهانی نیازمند تعالیبخشی گفتمانی و اتخاذ راهبردهای عقلانی است که لازم است در دستور کار این جبهه قرار گیرد.